Weekend rest house

The commission requires the construction of a hut to enjoy free time. The project proposes to review an often practice associated to Do It Yourself construction not very sensitive to the environment, which continues using elements of sporadic occupation in more permanent occupations, such as those that occur today in the camps designed for weekend […]

Read More

Haus Buddenturm

The Haus am Buddenturm is located in the historic city centre of Münster. The street presents three building lines with regard to the plot: the two building lines along the row of houses that border the plot on the east/west and the third that forms the plot boundary. These alignments are perceptible on the building […]

Read More

Blumenegg Pavillon

The object Blumenegg Pavillon is an event space in the midst of the remaining walls of the ruins of Blumenegg Castle. It is to be run by an association as a cultural and leisure centre and used by the surrounding region.
The building, with a floor space of 60 square metres, is intended to accommodate various events and consists of a main room and a small kitchen.
Above the inserted wood volume there is an accessible roof terrace which is supported by the primary steel construction. The new building is positioned on the property in such a way that it is embedded as unobtrusively as possible in the existing ruins.

Read More

St Teresa’s School

IF_DO has completed a new sixth form centre at St Teresa’s School, an independent girls’ school in Effingham.
The building comprises two discrete blocks: the teaching block – the larger of the two – contains the classrooms, offices, common room and study room; and a separate block houses the lecture theatre, which is distinct from the other facilities to encourage access to all students.
The two blocks are joined by a covered link which acts as the main entry point and circulation space, and provides a clear visual connection from the Sixth Form Quad to the woodland beyond.

Read More

Haus Birne

The starting point for the design of Haus Birne are three old high trunk pear trees and the client’s wish to have a relationship between the living space and the treetops. A simple and cheap wooden construction with a spruce façade without a cellar or lift was chosen. A compact living room is extended with a terrace or balcony facing south and west.

Read More

Spa Samedan

The new Bath in the historic center of Samedan is situated directly on the back of the baroque church. Despite this prominent placement it leaves the leading role on the village square to the church. At the same time it tries to show the significance of a public bath in the historic context of Samedan. The scale as well as the precisely chosen materials integrates the new building perfectly into the existing situation. At the same time the building maintains character and independence.

Read More

Atlas House

The Atlas House is situated on the edge of the city of Eindhoven, opposite a historic rural estate. The compact square building manifests itself as a tower. It is rotated 45 degrees relative to the street and is detached from the boundaries of the plot. All windows are grouped around the corners and at times allow for diagonal views through the volume. Internally, the rotation provides striking vistas along the edges of the forest. The depth of the façade openings reveals that the size and colour of the bricks is the same both inside and outside. These define the character of the raw and restrained interior. The external facades offer no clues about the playful offsets of the internal spaces. The interior reveals a collection of rooms of various heights and floor levels, each giving their respective window openings specific characteristics.

Read More

Studio SDS

The project involves the Belgian artist Stief Desmet’s painting and sculpting studio. On the street side you will find the family home, flanked on the left by a narrow brick garage. On the right side there is a lower studio and studio that no longer meets the expectations of the artist who creates ever larger sculptures.

Read More

Camperdown Childcare

This project sensitively inserts new architecture into a former industrial warehouse building, located in the inner west of Sydney, for a new 80-place childcare centre.
The new interior architecture incorporates pop-up clerestory windows allowing sunshine to penetrate deep into the playrooms. The use of primary shapes and platonic forms in the building elements give opportunities for imagination and education. In collaboration with the landscape architect we integrated a series of naturally non-uniform and adventurous elevated spaces amongst prerequisite soft-fall surrounds. These provide stimulating play areas to challenge balance and promote risk evaluation that are fundamental for early childhood development.

Read More