El camarin

This small apartment, residual product of the fragmentation of a property built in the 50s in the neighborhood of Chacarita, forms an “ochava” on the first floor with visuals as open to the outside as exposed to the curious look from the street. These three factors, added to the will of the client to inhabit […]

Read More

Instruments in the landscape: TOWER

Introduction The bird sanctuary at the tip of the peninsula in the southern part of Ringkøbing Fjord is, with its unique nature, an important stopping point for migratory birds and home to Europe’s oldest continuous bird counts. Previously, public access to the area has been very limited, but through establishing new facilities the area has […]

Read More

Restoration of the “Casino di Bersaglio” in Campitello

Since 15th. century the strong presence of the “casini di bersaglio” (historic shooting ranges) as well as target-practice activity, permeates the historical Tirol area in North Italy. Besides the compulsory military service and the definition of regulations for military enrollment, the steady updates and the practice-exercise on the use of firearms achieved a fundamental role. […]

Read More

Vello Cárcere

Vello Cárcere Take advantage of the idea of ​​opening a jail, cell space and discipline to the public, subverting the principles of surveillance and custody in search principles, showing and appreciating cultural and social values. Propose an open compartmentalization, working each of the spaces in a flexible manner with degrees of openness and intervention related […]

Read More

Pabellón CEMEX 2018

El concurso Pabellón CEMEX 2018 nace como un esfuerzo para dar oportunidad y voz a la comunidad estudiantil de Guadalajara para expresar sus aspiraciones, intereses, inquietudes y críticas sobre el oficio, plasmándolos en una intervención al patio de una vivienda patrimonial en el centro histórico de la ciudad la cual funciona como taller y casa […]

Read More

Police station

The project is located in a public park on the residential neighborhood of Bosques de las Lomas, in the western part of Mexico City. The small prefabricated pavilion is settled on the higher point of the park’s topography to have a better visual control and presence from the outside. The building is deployed on the […]

Read More

The Sixteen-Oak Barn

Traditionally, most farmhouses in the Meierij of ’s Hertogenbosch, a former administrative realm or bailiwick, have their separate parts such as living quarters, storage space and cowsheds integrated into a single building. Over time, however, these compact buildings frequently became too cramped to house all of these functions and a separate barn was added. These […]

Read More

Bamboo Theatre

Bamboo is a quickly growing grass that is found in every garden in China and as spare woodland in many hilly regions. The importance of bamboo in Chinese culture arises from a range of qualities such as its flexible structure, the sparkling green lighting effect that a bamboo grove engenders, its many varieties, and its […]

Read More

Rammed Earth Library

A new school is being built at the entrance of Abetenim’s village, in Ghana’s Ashanti Region. Its library, built with local materials such as earth and wood, was designed by French architects Maude Cannat and Rachel Méau, first prize winners of the 2016 Earth Architecture Competition.

With only a 9000-euros fund-raised budget and no electricity on site, innovation and creativity were employed to conserve resources and build cleverly; using environmentally friendly architecture, water-efficient construction, often repurposed local materials, and precious savoir-faire trading.

Thick, rammed earth walls pierced with tall, narrow windows insulate the library from the outside without revealing what is hidden inside. As you enter, you discover in a light and cool atmosphere two spaces connected around a landscaped patio, waiting to be used by the school children. The first one, on the same level as the entrance, is ideal for studying and research. The second one, in a hollow space sculpted by terraced steps, invites the visitor to sit for a reading session.

The library and its furniture form one whole entity: the wooden bookshelves are directly integrated in the walls, the flared window embrasures can also serve as seating, and a long working table runs along the patio wall. The detached roofing and vertical windows provide ventilation, while the earthen wall structure ensures that coolness circulates through the entire building.

Everything was carefully planned to conserve resources. Thus, the earth extracted for the foundation was compacted with metal panels in the walls, the wood forms were reused for the flooring, and salvage materials were used for the doors and all the wood finishing touches of the library.

The architects in charge of the organization eskaapi gathered a team of thirty international volunteers and a dozen local workers to work together during a four-month period. The library’s construction was the first workshop led in the village to support the future school. Since then, three more classrooms were built by three different international teams next to eskaapi’s building.

Read More