REI HOUSE

A house…

A house to be enjoyed with the family. A house that changes, that adapts, that welcomes parents, great-grandmothers, daughters, sons-in-law, grandchildren, either some of them or all at once. A house that rises in the morning with the soft murmur of a quiet breakfast and, in the afternoon, tucks you in with the uproar of the children playing, with table talk stretching, with that last-minute meeting. A flexible, vibrant house evolving through time and transforming with the needs of the family.

A house?

In How Buildings Learn, Stewart Brand tells us about the layers of time. He identifies structure as the most perennial layer, the hardest one to change during the lifespan of a building, regardless the site conditions.

Subjecting the structure to a specific functional layout would, sooner or later, involve desynchronizing it from the life it contains. Thus, the dwelling is organized following a flexible system that contains different uses -from Christian temple to market, courthouse and administrative use in Roman times- which has proved an effective and elastic solution through history: the basilica plan.

The layout consists of three naves. The central nave holds the main functions: eating, chatting, resting, playing, etc. The slender tubular metal columns separate the central area from the ambulatory, from which to access the equipped perimeter. The side aisles are shaped as sacristies, domestic “secretaria” of the 21st century.

This spatial configuration transcends the use as “common” housing. It allows the inhabitants to transform and appropriate the place with unexpected uses.

Ruin in reverse

Based on Robert Smithson‘s idea in his essay Monuments of Passaic, this house stands as a ruin before being built. That is, it contains every new construction that will be built in the future.

The three naves can be conveniently compartmentalized with railings, curtains or dry partition systems. Light divisions, more ephemeral than the concrete and metal of the structure.

At some points the three naves merge into two, or one. They extend to the outside, they become a terrace. They even dig the floor and connect to the lower level. The net sifts the light illuminating the central spaces of the first floor. The false ceiling appears where necessary, allowing the ceiling of the central areas to be bare and reveal the curved concrete vault, thus becoming synonymous with the main space.

A basic materiality that seeks the consecration of profane materials in this sort of apocryphal basilica.

Patterns

Our ancestors did us a great favour by filtering the built solutions that best fit life in general and specifically in this region. Therefore, “patterns” -as defined by Christopher Alexander- are used to solve the different constructive elements of the project. These are defined as strategies and constructive solutions tested by culture and society over the years.

The mesh fence of the main room is inspired in that of the old manor houses in the Villa neighbourhood in Requena. In addition to adding a layer of protection and refuge, they allow looking out, courting as in medieval romances , and having vegetation that moistens and cools the air entering the house.

The house takes advantage of the best orientation in this area, allowing long visuals and continuous contact with the outside. The possibility of generating cross ventilation as a natural air conditioner makes any energy-consuming device to cool the indoor temperature in summer unnecessary.

The light filtered by the concrete lattice avoids creating clear-cut shadows in the service spaces. When the sun falls directly, the light is uniform, a changing tapestry as the day passes.

In short, this project explores an architecture that allows changes, which tries not to confine life or freeze it in a good shot. Always under construction, accommodating, constantly changing. Interactive and stimulating. As Aldo Van Eyck would say: “Whatever space and time mean, place and occasion mean more.”

Data:
Location: Requena, Spain
Architects: Crux Arquitectos
web: https://cruxarquitectos.com/
Year: 2018
Photo: Milena Villalba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.