Summer House Gravråk, addition

This project for a summer retreat is an addition to an old “Nordlandshus” (traditional northern Norwegian house) on a remote site in the coastal area of Lofoten. The original idea was to envelop the old and worn-down timber core within a new climatic shell, leaving the old house standing freely and structurally unstressed inside. The new shell had a separate foundation and structure, and followed its own grid module. This gave an interesting “syncopation” of door- and window openings between the old and new structures.

When built, a more conventional renovation approach was chosen for the existing part of the house, and our architectural contribution was limited to the addition towards the west, and a small annex.

The addition, which is an elongation of the existing building volume, repeats the geometrical principle of asymmetrical dormer windows to let in light and give a view from the loft.

The primary construction is prefabricated pine glulam. The interior is clad in birch plywood, while the exterior is untreated spruce, which has grayed after two years of exposure to sunlight and rain.

The climate in the area – especially the wind – can be extreme. While the old house is guy-wired to the ground, the extension is wind-anchored to the encapsulating concrete slab that acts as a stabilizing counterweight.

The artwork (“this must be the place”) is by the Swedish artist Jan Håfstrøm.

Data Base

Project name: Summer House Gravråk, Addition
Architect(s): Carl-Viggo Hølmebakk, with team: Anette Bringsverd, Elisabeth Øymo, Halvard Amble, Hilde Rostadmo
Location: Flakstad, Norway
Site features: Remote and weathered coastal area in northern Norway Size: 25 m2 (heated floor area)
Client: Olve Gravråk Year of construction: 2015
Construction and surfaces: Exterior: Concrete foundations, prefabricated pine glulam frame, spruce outer wall cladding, zinc roofing, Velfac windows (aluminum exterior and pine interior). Interior: Glulam frame, birch plywood wall filling, pine flooring, concrete, soapstone
Photo credits: Carl-Viggo Hølmebakk



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.